[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4505: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4507: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4508: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4509: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3706)
From Flames To Fork, Comes Freedom • View topic - Wahai Anak-anak Compiere Ku

Wahai Anak-anak Compiere Ku

Bersama-sama kita mengamalkan Compiere untuk mempertingkatkan industri perniagaan kecil dan sederhana tempatan supaya bertaraf dunia, tanpa menelan belanja yang besar. Malaysia Boleh!

Moderator: nazli

Wahai Anak-anak Compiere Ku

Postby red1 » Wed Oct 27, 2004 9:47 am

red1
Site Admin
 
Posts: 2759
Joined: Tue Jul 06, 2004 3:01 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Postby ombak » Tue Nov 02, 2004 1:23 pm

A'kum semua ahli compiere.....wah rasa formal lak ayat ni...kita buat unformal la yek...

first of all thanks very..very...very...much pd en. red1 yg byk membantu saya, ain ngan mar untuk setup dr mula utk compiere ni...(setakat ni cuma tgl nak import source compiere jek)....masa nak install oracle jek problem timbul sbb kesilapan hardware yg tidak compatible...lepas tu install byk kali oracle jadi history nyer sentiasa simpan bila kita nak install baru...dan kadang2 tu ada file dier error...normal la kan...bkn saja manusia pun blh jadi bengong mesin apatah lagi kan... :D
masa install oracle tu masa nak setkan Global Database Name dan SID tu la yang kena berhati2... :roll: kalau tidak ada problem masa nak install compiere server..

setelah dah siap install oracle tu , java dan seterusnya compiere....so far alhamdulillah xder problem..dan pada eclipse masih berjalan lancar...
cuma sekarang ni ter'stuck' kat nak import source compiere ke eclipse jek..masih pening dan xfaham naper tidak boleh walaupun classpath tu telah dibetulkanpath dier....saya cuba ikut apa yang ada dlm forum yang ada dlm red1 ni..tp masih blur juga...
saya tgk pada forum ask red1 personally tu..topik classpath problem..still masih xjadi juga...dier nak kena en. red1 ada gak kat sebelah... :D :wink:

Harap2 lepas ni saya akan cepat dapat tangkap apa ada dlm compiere....
- ombak -
ombak
 
Posts: 4
Joined: Tue Nov 02, 2004 12:39 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Postby nazli » Wed Nov 03, 2004 4:35 pm

nazli
 
Posts: 4
Joined: Tue Oct 05, 2004 5:31 pm
Location: KL

Postby red1 » Wed Nov 03, 2004 9:12 pm

red1
Site Admin
 
Posts: 2759
Joined: Tue Jul 06, 2004 3:01 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Postby ombak » Thu Nov 04, 2004 1:00 pm

A'kum en. Nazli...

harddisk tu x rosak ke kalau u selalu format....

i akan terangkan step dr mula untuk setup setakat i hadapi...

1) install OS
- actually i guna OS windows server 2003, i tak guna Linux...
- untuk install 2003 ni, arahannya adalah seperti kita install OS windows yang biasa kita guna....yang tu u takder masalah kan... :wink:

2) install oracle 9i
- i follow step seperti yang terdapat dalam compiere nyer website, cuma masa Database Identification dimana utk kita setkan Global Db Name dan SID.(cth: dev.compiere.org @ compiere.compiere.org), dev itu adalah nama komputer kita(mengikut pengalaman apa yg i install)
- pada step ini terpulang pada kita untuk namakan GDN tersebut cuma pastikan masa installation compiere server nanti tidak menghadapi komplikasi.
-seperti cth:i masukkan GDN compiere.unitiit.com dan SID = compiere, tetapi semasa install compiere server, TNS Name akan mengalami kotak merah.Ini berlaku disbbkan, i cuba tukar mengikut cth yg diberikan(compiere.compiere.org) di Oracle.net Manager.tetapi masih terdapat error seperti "ORA-12514 TNS:Listener could not resolve SERVICE_NAME given in connect descriptor" semasa install compiere server.
-walaupun i ping TNS dan msg yang kuar mengatakan TNS= OK tapi masih mengalami error yang sama juga semasa runkan compiere server.Jadi conclusionnya: i uninstall semula oracle untuk menghilang kan semua history yang ada untuk setup semula oracle dan compiere server tersebut.
-dan lg satu semasa uninstall oracle, pastikan semua regedit yang berkaitan dengan ORA didelete kalau tidak anda akan mengalami error "SID name is exist"...something like that la msg error
dier... :D :wink:
-so far en. nazli faham kan?!...
- untuk step yang seterusnya seperti biasa ikut saja step tersebut....

3)install compiere server
- seperti biasa ikut arahan yang terdapat dlm compiere.org tu.dan jgn lupa offkan service oracleHTTP, kalau tidak akan keluar error :"Web port error 1521".
jikalau semua ruangan pada skrin compiere server tu hijau, klik button save dan akan keluar seperti paparan yang terdapat di dalam compiere.org sampai habis.

4) install compiere database juga still ikut step yang terdapat di dalam website compiere.

5) install eclipse, lepas tu blh la import source compiere dlm eclipse...
- ombak -
ombak
 
Posts: 4
Joined: Tue Nov 02, 2004 12:39 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Postby red1 » Thu Nov 04, 2004 4:11 pm

Ombak ni dah kira laju sangat... Jangan takutkan si-Naszeli tu,.... keretanya saja yang laju... Proton sportsnyaa hilang pun laju jugakk :cry: ... sekarang ni dia pakai Ford sports pulaaa... kelajuannya... kalaulah... di bawa dalam alam siber kann elokk...
red1
Site Admin
 
Posts: 2759
Joined: Tue Jul 06, 2004 3:01 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Postby ombak » Fri Nov 05, 2004 8:49 am

laju sgt ke i ni..... :D....itu dah abis slow dah speed i ni....tp kalau nazli tidak faham en. red1 kan ada utk membantu sama..... :wink:

i harap info yang i beri dalam forum ni clear...kalau rasa i ada tertinggal...i harap ain dan mardina dapat menokok tambah apa yang tertinggal setiap step untuk setup oracle dan seterusnya ke akhir step...
Biasalah manusia kadangkala cuba untuk menjadi sempurna tetapi masih terdapat jua kekurangannya....hehehe.... :lol:
- ombak -
ombak
 
Posts: 4
Joined: Tue Nov 02, 2004 12:39 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Postby red1 » Fri Nov 05, 2004 11:33 am

Saya rasa yang Ombak buat ni memang bagus dah setakat ini, kerana i pernah minta staf lain buat di tempat projek dulu2, mereka tak buat langsung. Dan kalau buat pun, asyik sekerat2 dan terlepas batuk dalam lif saja. :evil:

Ini masalah budaya orang kita. Itu sebabnya kita ada banyak cerita dongeng, kerana penulis sejarah tiada. Menulis juga merupakan satu cara memasyurkan diri terutama di barat yang suka membaca. Pandai menulis adalah cara untuk menaikkan diri dengan orang lain kerana mereka tidak ada masa untuk duduk dengan kita seorang secara invidividu. Tetapi penulisanlah sepertimana buktinya red1.org terkenal sekarang di seluruh dunia. :P

Memang alasan org ak menulis ialah dengan mengatakan tak tahu apa nak tulis. Tulislah apa kita tak tahu! :roll:

red1
red1
Site Admin
 
Posts: 2759
Joined: Tue Jul 06, 2004 3:01 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Postby ain » Fri Nov 05, 2004 12:06 pm

asalamualaikum....

red1 :arrow: i tertarik ngan ungkapan u 'sekerat2 dan terlepas batuk dalam lif ' ..... :lol: .. yelah sekarang orang dah advance guna lif ek.. kemudahan dah ada ...sering kiter lihat orang melayu macam tulah... biler dah jumpa error malas nak cuba perbaiki..jadi nyer keje sekarat jalan... harap i n staff uniti tak macam tu la..... tapi i memang respect ngan u sebab u sentiasa BERSEMANGAT dan memberi SEMANGAT kepada orang lain... orang melayu macam inilah yang kita cari ...

ombak :arrow: rasanya yang ombak kasi tu dah cukup lengkap... lagipun ombak ngan kak mar yang banyak bertungkus lumus dalam pembikinan install menginstall... hasil ajaran red1 ... :lol: ... toce..toce...
ain
 
Posts: 1
Joined: Thu Sep 23, 2004 2:29 pm
Location: Malaysia

Postby adim » Fri Nov 05, 2004 12:09 pm

assalamualaikum..
en red1 dah tgk ke email yang saya hantar pagi tadi?ada ape2 ke yang nak ditambah?kalau ada,harap beritahu..sebab la ni tgk translate every form in english..hari ni half day..sat gi nak balik dah..
adim
 
Posts: 1
Joined: Thu Oct 28, 2004 1:29 pm
Location: kl

Postby red1 » Fri Nov 05, 2004 5:07 pm

Baru je, kerana tertidur :mrgreen:
Appendix tu jelas, tapi i tak faham maksud demo kerana tak nampak skrip yang lengkap.
Skrip perlu bermakna dan ada urutuan perjalanan apa yang nak ditunjuk. Bolehlah i anggap setakat ini ia adalah hanya tajuk saja, tapi itupun perlu penjelasan. Lagipun u perlu tumpu hanya kepada basis dan biarkan web presense kepada saya untuk lakukan.
Kan i dah bagi skrip i di Compiere Workshop, di bawah tajuk Prototype for Universiti?
red1
Site Admin
 
Posts: 2759
Joined: Tue Jul 06, 2004 3:01 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Postby nazli » Mon Nov 08, 2004 2:40 pm

Ombak,

awak tak laju cuma saya ni yg slow kat sini, thanks for the info anyway :lol:

red1,

raya dah dekat ni, rasa cam malas skit nak kejer...dah demam raya kot!!!!
nazli
 
Posts: 4
Joined: Tue Oct 05, 2004 5:31 pm
Location: KL

Postby ombak » Tue Nov 09, 2004 9:37 am

ok...lg satu info untuk semua....semasa import source compiere ke dalam eclipse pastikan sourcenya sama dengan compiere server tu..maksud i kalau kita d/load compiere25f so source nya mesti/wajib compieresource25f.

Jikalau semasa debug itu keluar error "Version conflict" itu bermakna compiere data tersebut tidak diupdate, untuk mendapat kan compiere data yang telah diupdate, pergi ke www.sourceforge.net/projects/compiere/, pilih compieredata dan d/load

Setelah itu run semula compier database installation.Clear bukan...
Dan yg pastinya jikalau kita memilih untuk compiere version f so...gunakanla untuk semua installation compiere yg menggunakan version f sampai habis...sure tiada masalah nanti :D :wink:

terima kasih...
- ombak -
ombak
 
Posts: 4
Joined: Tue Nov 02, 2004 12:39 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Postby azaharizaman » Tue Nov 23, 2004 11:46 am

wah...sure heboh lah you all kat sini...

sorry i dont participate sgt dlm forum nie, jarang masok..and tak pernah pun tau ada segmen bahasa melayu pulak kat sini. anyway, ini satu langkah yg bagus lah, and i truely salute mr red1...

saya kat sarawak nie pun tgh imp compiere kat satu client yg major dlm construction and contracting. sekarang nie pun tgh dudk dlm opis kat client site, tgh main main ngan source.

sulu masa start compiere, rasa rasa nya hujung tahun 2003, saya masih blur, sebab first time kena expose ngan system development (i mean the true system dev, bukan yg main main mcm masa study dulu), and juga sebab saya study dulu ambik majoring networking. tapi saya tak kisah buat develompent system nie, sebab boleh gain exp, sambil tu pun saya ada juga ikot staff opis saya yg lain buat networking.

kalau en nazri tu ingat dia slow sikit, its okey, semua org start slow, lumrah alam, kalau masa start dah laju, masa nak ending nanti mesti slow...hehe...konsep ying and yang katakan. but nazri boleh rilex...everybody got something to learn..

okeylah sorry sebab byk cerita mengarut nie, saya actually sejer nak post something...ahekks...and kirum salam kat semua dlm forum. keep up the good work, and see ya later...chaoww

wasalam
WorLD_PeAcE
azaharizaman
 
Posts: 17
Joined: Tue Sep 21, 2004 3:36 pm
Location: Sarawak

newbies with compiere

Postby azril » Tue Mar 22, 2005 3:23 pm

Mrs Red1 apa kata kalau saya jemput awak buat seminar atau bengkel compiere kat luar, kat area gombak UIA atau UITM shah alam
azril
 
Posts: 2
Joined: Tue Mar 22, 2005 12:19 pm

Postby red1 » Mon Apr 04, 2005 12:10 pm

red1
Site Admin
 
Posts: 2759
Joined: Tue Jul 06, 2004 3:01 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia


Return to Bahasa Malaysia

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest